Bogactwo kuchni brazylijskiej

Kuchnia brazylijska to niesamowite bogactwo smaków oraz wielu przypraw, które mogą zainteresować niejednego smakosza, który lubi egzotykę oraz świeżość w kuchni, jaka mogą spotkać w różnych krajach świata. W kuchni brazylijskiej dominuje przede wszystkim wyrazisty smak i aromat, do najbardziej tradycyjnej i popularnej potrawy w Brazylii w szczególności należy Feijoada, która stanowi niezwykłe połączenie czarnej fasoli z mięsem oraz kiełbasą, do tego jest to wszystko doprawione czosnkiem oraz bardzo aromatycznym pieprzem, ta potrawę podaje się zarówno samodzielnie jak również z warzywami lub też posiekanymi cytrusami, być może nam Polakom takie danie wydaje się bardzo abstrakcyjne, jednak zapewniamy, że jest ono niesamowicie smaczne i bardzo dobrze dobrane, jeśli chodzi o smak i aromat. Inne bardzo ciekawe danie wywodzące się z brazylijskich kuchni to oczywiście krwiste Srapatel, które w ekstremalny sposób łączy w sobie podroby baranie z krwią oraz warzywami typu cebula, oraz pomidor. Jest to potrawa raczej polecana dla osób dorosłych, gdyż dzieci niezbyt przepadają za takim właśnie zestawieniem, jeśli chodzi o składniki. Oczywiście, jeśli mowa o Brazylii to nie możemy zapomnieć o cudownych trunkach, jakie z kolei serwuje się na plażach Rio de Janeiro, są to m,in, Caipirinha niesamowity drink uzyskiwany z wódki produkowanej z trzciny cukrowej, jest to nie tylko bardzo orzeźwiający napój alkoholowy, ale również bardzo często używa się go, gdy nie mamy apetytu lub też siły na pracę. Oczywiście nie każdemu kuchnia brazylijska przypadnie do gustu, jednak jest ona wyrazistym dowodem na specyficzny gust kulinarny rdzennych Brazylijczyków.