Jak wygląda kuchnia Brazylijska?
Wielu kucharzy interesuje się także potrawami z innych krajów, również z Brazylii. Kuchnia brazylijska słynie głównie z bardzo obfitych dań. Każdy posiłek musi być bardzo obfity. W Brazylii głównie je się sporą ilość mięsa oraz serwowane są do tego sosy. Szczególną zaletą sosów jest ich ostrość. Ludność Brazylii przygotowuje do dań naprawdę ostre sosy, które mogą być dla innych krajów za ostre. Kuchnia brazylijska powstała dzięki wzajemnemu oddziaływaniu kuchni indyjskiej, europejskie oraz afrykańskiej. Podstawą diety Indian był maniok. Maniok jest to rodzaj krzewów. Pochodzi z Ameryki Południowej oraz środkowej. Tam też jest najczęściej uprawiany. Maniok jest praktycznie głównym składnikiem podawanym do dań przez 800 milionów ludzi na całym świecie. Ma największy wkład obok ryżu i pszenicy w światowej podaży kalorii. Do kuchni brazylijskiej zostały wniesiony także jam oraz olej palmowy. Można stwierdzić, że kuchnia ta jest mieszanką światową. Mieszkańcy również lubią grillować. Grilluje się praktycznie wszystko – mięso, ryby oraz owoce. Ogólne dania brazylijskie wyglądają następująco. Na przykład Picanha jest to udziec wołowy bez kości, ale polany tłuszczem. Alcatra – wołowina marynowana na ostro. Bułki nadziewane grillowaną wieprzowiną. Feijoada completa, czyli gulasz z dodatkiem kiełbasy, suszonego mięsa, ogonami wieprzowymi oraz fasola.