Nie tylko przez żołądek do serca – jedzenie pozwala także zwiedzić świat

Nie tylko przez żołądek do serca - jedzenie pozwala także zwiedzić świat

Ze względu na położenie geograficzne, klimat, ludność autochtoniczną, kulturę, obyczaje, uwarunkowania historyczne, zaawansowanie cywilizacyjne – każdy kraj jest inny i niepowtarzalny, podobnie zresztą jak zamieszkująca go ludność. Turystyka poznawcza, kulturowa pozwala nam na zwiedzanie świata nie tylko od strony zabytków i historii, ale na poznanie codziennego życia i lokalnych społeczności, co według wielu turystów jest znacznie ciekawsze niż oglądanie eksponatów muzealnych. Najlepiej poznaje się ludzi przy dobrym jedzeniu. Takiej zasadzie hołduje wielu turystów, lubiących poznawać świat od kuchni. Ze względu na wiele uwarunkowań, każdy kraj ma swoje kulinarne przyzwyczajenia i kuchnię typową dla siebie. Siedzą przy stole wraz z mieszkańcami danego regionu, więcej się o nim dowiemy niż z turystycznych przewodników. Bardzo lubiane są programy telewizyjne, reportaże, w których prowadzący jest wielbicielem wszelakiej gastronomii, a różne kulinarne obyczaje prezentowane są na tle życia toczącego się w danym miejscu. Patrząc na pieczone świnki morskie w Ameryce Południowej, poznajemy mieszkańców, ich zwyczaje, dowiadujemy się o ich problemach, marzeniach, historii. Tajlandia, Chiny, Indie, oprócz wiedzy o krajach azjatyckich, orientalnych, poznajemy przyprawy, przepisy na podstawowe dania, poznajemy kuchnię pełną zapachów. W turystyce kulinarnej poznajemy świat przez najzwyklejszych ludzi i bardzo wyszukane, lub najprostsze potrawy.