Turyści amerykańscy lubią lepić pierogi

Starsze pokolenie Amerykanów odwiedzające Europę i Polskę, to potomkowie emigrantów, bądź sami emigranci, którzy jako dzieci wyjechali z Polski lub innych krajów Europy ze swoimi rodzicami za wielką wodę. Po latach życia w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, wracają aby szukać swoich korzeni, odnaleźć swoje rodziny, lub po prostu pomodlić się na polskich cmentarzach, przy rodzinnych grobach. Całe życie spędzili w Stanach, z daleka od swojej ojczyzny, po przyjeździe do Polski z niedowierzaniem obserwują zaistniałe zmiany i chłoną wszystko co polskie. Oczywiście, najlepsze jest polskie tradycyjne jedzenie, a największe zainteresowanie wzbudzają nasze pierogi. Aby wyjść na przeciw dużemu zainteresowaniu polską kuchnią, jeden z krakowskich hoteli umieścił w swojej ofercie naukę robienia pierogów. Po kolacji, gdy amerykańska grupa nie planowała już żadnych wyjść z hotelu, szef kuchni rozstawiał w restauracji stół i krok po kroku pokazywał, co należy zrobić, aby ulepić dobre pierogi. Nie tylko panie były zafascynowane zdobywaniem nowych umiejętności. Panowie także próbowali swoich sił. Można sobie wyobrazić, jaką zabawą i rozrywką było to dla całej grupy – a najweselej było już w trakcie degustacji własnych wyrobów. Jak widać, nie koniecznie trzeba wyprowadzać turystów na miasto, aby byli zadowoleni. Nie samymi zabytkami turysta żyje.